Greenpeace Supermarkt Bio-Check

VideoGreenpeace Supermarkt

In de supermarkt kom je het steeds vaker tegen: biologisch voedsel. Bij het kweken ervan wordt meer rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn.

Zo krijgen dieren, die uiteindelijk als biologisch vlees in de supermarkt belanden, meer ruimte tijdens hun leven: grotere hokken en vaak wordt het vlees door de Dierenbescherming beoordeeld met drie sterren. Wat dat betekent, kan je hier zien.

Ook is er biologisch groente en fruit. Bij het kweken ervan zijn dan geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze pesticiden zorgen er bij de gewone groente- en fruitteelt voor dat onkruid en insecten de planten niet kunnen verdringen, dan wel opeten. Het nadeel is dat de gifstoffen met de regen diep in de bodem terecht kunnen komen en dan via het grondwater verspreid worden naar andere plekken. Ook gaan er veel dieren aan dood.

In Nederland wordt er jaarlijks elf miljoen kilo landbouwgif over de akkers uitgestrooid. Jammer genoeg gaan er ook bijen dood door pesticiden. Deze diertjes zijn erg belangrijk voor bestuiving van planten. Ze vliegen van de ene bloem naar de andere om nectar te verzamelen, waarbij ze ongemerkt stuifmeel meenemen. Dit zorgt ervoor dat de plant zaadjes kan maken. Naast bijen, neemt ook het aantal vogels, vlinders en hommels af.

Greenpeace organiseert de Supermarkt Bio-Check. Met een turflijst ga je naar een supermarkt (van Jumbo, Lidl, Albert Heijn, Plus, Coop, Dirk of Aldi) en vraag je toestemming aan de bedrijfsleider van de supermarkt. Daarna tel je het aantal groente en fruit dat wel of niet biologisch is.

Via deze website kan je je voor de Supermarkt Bio-Check opgeven.

Wil je wel iets doen voor de bijen, maar heb je geen tijd om in de supermarkt te gaan tellen? Je kunt ook deze petitie van Greenpeace tekenen, waarmee je aan Lidl vraagt om hun groente- en fruittelers te helpen om minder gif te gebruiken. Jumbo en Albert Heijn hebben Greenpeace al toegezegd om dit te gaan doen.