Jeugdwedstrijd Wildlife Film Festival Rotterdam

VideoWFFR

Eind oktober vindt een filmfestival plaats, dat helemaal in het teken staat van natuurfilms. Dit heet het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR).

Filmmakers van over de hele wereld doen mee en alleen de beste natuurfilms worden uitgekozen.

Speciaal voor jongeren (tot 16 jaar) is er een filmwedstrijd. Met behulp van je telefoon of camera schiet je je eigen natuurfilm en na montage stuur je de film op ter beoordeling. Het WFFR bekijkt alle inzendingen en kiest er een aantal uit om te laten zien in een echte bioscoop. Ook zijn er nog andere prijzen te winnen.

Wil je meedoen aan de wedstrijd? Bedenk dan eerst wat je gaat filmen. Dat kan je eigen achtertuin zijn, maar iets anders kan ook, zolang het maar past binnen het thema ‘natuur.’ Je kunt de film in je eentje maken, maar als je het leuker vindt om met één tot drie anderen samen te werken, dan is dat ook prima.

Kijk daarna op de website van WFFR. Daar staan tips van filmmaker Ruben Smit en je kunt er ook een informatiepakket aanvragen. Dat is heel belangrijk, want daarin zit onder andere een speciale afbeelding van de wedstrijd, die je aan het begin en het eind van je eigen filmpje moet monteren. Ook staan er tips over het downloaden van muziek, mocht je dat in je video willen gebruiken.

Als je dat allemaal gedaan hebt, dan kun je aan de slag met de film zelf. Schrijf een script en bedenk welke shots je nodig hebt. Zet dus alvast op papier hoe je wilt dat je film gaat, zodat er een verhaallijn in zit, met een duidelijk eind. Wil je werken met muziek, ondertiteling, of wil je zelf iets vertellen?

Ga dan naar buiten en film! Je uiteindelijke video zal maar 1,5 tot 3 minuten lang zijn, maar toch zal je veel meer tijd nodig hebben om alles te filmen. Als je je telefoon gebruikt, let er dan op dat je horizontaal filmt, zodat je liggend beeld krijgt.

Als je alle camerabeelden geschoten hebt, dan kun je gaan bewerken. Op veel computers is daar al een programma voor aanwezig (bijvoorbeeld Windows Movie Maker).

Laat de video beginnen met de afbeelding van de jeugdwedstrijd. Daarna komt de door jou bedachte titel en dan pas de daadwerkelijke film. De video hoort te eindigen met een aftiteling, waarin je aangeeft wie gefilmd en gemonteerd heeft en van wie de muziek is.

Als de video echt helemaal af is, dan kun je hem opsturen. Vraag wel eerst even toestemming aan je ouders. Waarschijnlijk is de video te groot om via e-mail te verzenden, dus gebruik dan WeTransfer. Stuur de video naar arjan@wffr.nl en vul je gegevens in via het online formulier uit het informatiepakket. Insturen kan tot 29 september.

Succes!