Misstanden in de palmolie industrie

Video

Amnesty Palmolie

In verschillende soorten chips, koekjes, pizza, schoonmaakmiddelen en cosmetica zit palmolie. Je hebt er dus dagelijks mee te maken. In Indonesië zijn veel palmolieplantages op plekken waar eerst regenwoud was. De bomen zijn weggekapt en daarbij raakten dieren hun leefgebied kwijt.

Amnesty International heeft onderzocht wat de werkomstandigheden zijn op de plantage. Daar kwam een schokkend resultaat uit.

Op de plantages werken de mensen keihard. Ze moeten minimaal een bepaald aantal kilogram palmolievruchten plukken en die hoeveelheid is heel moeilijk om te halen. Daarom helpen de kinderen vaak mee. Dit doen ze nadat de school uit is, of soms gaan ze helemaal niet naar school.

Ook wordt er met giftige stoffen gewerkt, zonder dat de mensen daarvoor beschermende kleding dragen. Veel verdienen ze er niet mee, want sommigen werken voor slechts 2 euro per dag.

Zoals je inmiddels weet, zijn er in Nederland veel merken die palmolie in hun producten gebruiken. Laat deze merken weten dat ze beter moeten controleren of de mensen op de plantages waar ze hun palmolie kopen ook echt goed behandeld worden. Amnesty International is een petitie gestart, die je hier kunt ondertekenen.