Mail-actie tegen bloedboerderijen

Video

Bloedboerderijen

In Argentinië en Uruguay worden paarden zwanger gemaakt, zodat ze het vruchtbaarheidshormoon PMSG in hun bloed krijgen. Dit wordt afgetapt en naar onder andere Nederland verscheept. Het hormoon wordt in de veehouderij gebruikt om de vruchtbaarheid van zeugen en melkkoeien te verhogen.

De omstandigheden voor de paarden zijn niet goed. Twee tot driemaal per week wordt er tien liter bloed (per keer) bij de merrie afgetapt. De dieren worden daarbij in een hoek gedreven en vastgebonden. Ze zijn doorlopend drachtig en wanneer de paarden na een paar maanden zwangerschap geen PMSG meer in hun bloed hebben, wordt het ongeboren veulen vaak doodgeknepen. De merries raken verzwakt door het bloedverlies en ze worden geslagen, waardoor sommige paarden met wonden en gebroken botten in de wei lopen.

In Nederland is het verboden om dit hormoon te winnen uit paardenbloed, maar twee Nederlandse bedrijven omzeilen dat verbod door het in te voeren vanuit Zuid-Amerika.

Dier&Recht is een mail-actie gestart richting Nederlandse varkenshouders, melkveehouders en dierenartsen om te stoppen met het gebruik van middelen die PMSG bevatten. De Nederlandse vereniging voor dierenartsen (KNMvD) heeft als gevolg van deze mail-actie een standpunt ingenomen met betrekking tot het voorschrijven van het hormoon door dierenartsen: ‘Als het klopt dat het welzijn van paarden in Zuid Amerika ernstige schade lijdt voor de productie van het vruchtbaarheidshormoon Pregnant Mare Serum Gonadotrofine (PMSG), dan vindt de KNMvD dat onacceptabel.’

Ruim 37.000 mensen hebben al hun naam gezet onder de e-mail. Sluit je je daarbij aan? Ga dan naar de website van Dier&Recht.