Veggiechallenge

Video

Veggiechallenge

Er leven 12,4 miljoen varkens in Nederland, maar toch zie je ze nooit. Ze zitten opgesloten in schuren. Zeugen (moedervarkens) worden kunstmatig bevrucht en staan tijdens en na de bevalling in een kraamhok. Ze kunnen zich niet draaien en amper één stap zetten. Deze kraamhokken worden gebruikt om de kans te verkleinen dat de zeug op haar kinderen gaat liggen. Vier weken na de geboorte worden moeder en kinderen van elkaar gescheiden. In de natuur gebeurt dit pas na acht weken. De biggetjes komen met leeftijdgenoten in een hok. Ze kennen elkaar nog niet en daarom wordt er veel gevochten. De hokken zijn meestal erg kaal. Roosters op de grond, zodat de ontlasting er makkelijk doorheen kan vallen en het minder tijd kost om de stal schoon te maken. Soms zit er een bijtketting of -ring in het hok, waar de biggen mee kunnen spelen, maar dit is niet altijd zo. Door verveling gaan de varkentjes in elkaars staart bijten. Dit kan lelijk gaan ontsteken en daarom worden de staarten er veelal bij voorbaat afgebrand. Biggen van zes maanden oud wegen al zo’n 110 kg. Hierna zullen ze minder snel groeien en daarom is het efficiënt om ze op deze leeftijd te slachten. Ze leveren op deze manier het meeste geld op. De dieren worden in een vrachtwagen gedreven en naar een slachthuis gereden. Dit kan in Nederland zijn, maar ook aan de andere kant van Europa. De dieren staan dicht op elkaar en worden vaak blootgesteld aan extreme kou of hitte. Het leven van een varken eindigt in het slachthuis, waar zijn of haar keel doorgesneden wordt en het dier met een metalen ketting aan een achterpoot opgetakeld wordt, zodat hij of zij doodbloedt.

Naast varkens worden er in Nederland ook kippen, koeien, geiten, paarden, ganzen en andere dieren gefokt voor vlees. Op de website van Wakker Dier vindt je daarover meer informatie. Op alles wordt bespaard, zodat de dieren zo goedkoop en snel mogelijk groeien. Denk hierbij aan ruimte, arbeidskracht, voer en energie.

Elke keer dat je vlees laat staan en kiest voor een plantaardig alternatief, verminder je dierenleed. In Nederland zijn steeds meer vegetarische en 100% plantaardige vleesvervangers te vinden in de supermarkt. SoFine, De Vegetarische Slager, Vivera, Garden Gourmet en Good Bite zijn een aantal bekende vegetarische merken.

Proveg Nederland (voorheen Viva las Vega’s) organiseert de Veggiechallenge, waarbij het je makkelijk wordt gemaakt om wat vaker plantaardig te eten. Je kunt zelf kiezen of je dit één of meerdere dagen per week wilt doen en je kunt zelf bepalen wanneer je ermee start. Tijdens de challenge ontvang je elke dag een e-mail met tips en recepten. Inschrijven voor de Veggiechallenge kan hier.

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan eens op de Facebook– of YouTube pagina van Bosh.tv. Deze twee mannen maken de heerlijkste plantaardige gerechten. En speciaal voor kerst hebben ze een diervriendelijk diner ontwikkeld, om je vingers bij af te likken.