Vogels bijvoeren in de winter

Video

Vogels bijvoeren in de winter

’s Winters is het voor vogels vaak lastig om aan voldoende voedsel te komen. Bijvoeren kan dan een verschil maken tussen leven en dood.

In de supermarkt en dierenwinkel zijn vetbolletjes te koop, maar het is natuurlijk ook leuk om ze zelf te maken. Bovendien kan je er dan voor kiezen om de vetbolletjes plantaardig te maken, want in die van de supermarkt zit rundervet.

Collage vogels bijvoeren

Koop een zak met strooivoer, of maak een eigen samenstelling van zonnebloempitten, haver, gerst, tarwe en pinda’s. Pak een aangebroken pot pindakaas zonder toegevoegd zout, bijvoorbeeld deze van Albert Heijn, en schep die leeg. Maak de pot schoon, zodat je die straks kunt vullen met het vogelvoer. Smelt 150 gram plantaardige margarine en pak vormpjes voor de vetbolletjes. Ik heb siliconen vormpjes voor mini-cupcakes gebruikt.

Schep afwisselend een paar scheppen vogelzaad, wat margarine en een laagje pindakaas in de pot. Eindig met een laagje margarine en laat het dan stollen in de koelkast. Vul daarna de vormpjes voor de vetbolletjes. Eerst een schep strooivoer en dan de margarine erover heen.  Leg een touwtje in het vormpje en vul het daarna tot de rand toe vol. Zorg ervoor dat de zaadjes helemaal bedekt zijn met de margarine. Ook dit mag in de koelkast en een uurtje later kan de tuin ermee versierd worden.