Koeiendans

Video

Koeiendans

In het voorjaar laten veel boeren hun koeien naar buiten. De dieren zijn door het dolle heen, het lijkt wel alsof ze dansen! Sommige boerderijen openen hun deuren, zodat iedereen kan zien hoe blij hun koeien de wei in rennen.

Als je bij een koeiendans gaat kijken, zie je niet alleen hoe de dieren in het weiland staan, maar kan je vaak ook in de stal kijken. Op die manier leer je meer over de omstandigheden waarin het voedsel uit de supermarkt – melk, boter, kaas en rundvlees – worden gemaakt.

Bij veel boerderijen worden kalveren snel bij hun moeder weggehaald, zodat ze niet uit de uier drinken. Die melk is vanuit hun oogpunt immers bedoeld om te verkopen. In plaats daarvan krijgen de kalveren kunstmelk.

Rond haar tweede levensjaar krijgt een koe haar eerste kalf. Haar lichaam maakt melk voor dit kalf, maar die wordt door de boer verkocht. In Nederland geven koeien wel tot zo’n 35 liter melk per dag. Om de melkproductie hoog te houden, moet de koe vaak een nieuw kalf krijgen. Daarom wordt ze snel opnieuw zwanger gemaakt. Eén van die kalveren zal haar plek op de boerderij later waarschijnlijk overnemen, maar voor de andere kalveren is er geen plek. Daarom worden ze op jonge leeftijd naar een slachterij gebracht.

20170422_110553

Een koe is te vergelijken met een topsporter. Na vier tot vijf jaar gaat haar melkproductie naar beneden en krijgt ze steeds meer last van gezondheidsproblemen. Het levert dan meer geld op om haar plek door één van haar vrouwelijke nakomelingen te laten overnemen. Een koe in de melkvee industrie heeft hierdoor een lage levensverwachting, terwijl koeien van nature gemiddeld 14 jaar oud worden.

Meer informatie over melkkoeien is te vinden op de website van Wakker Dier.

Wil je een koeiendans bijwonen? Houd dan de streekkranten in de gaten, want hierin worden dit soort evenementen vaak aangekondigd.