Cameratoezicht in slachthuizen

Video

Varkens in Nood

RTL Nieuws heeft onderzoek gedaan naar misstanden in Nederlandse slachthuizen. Als bron werden rapporten van inspecteurs gebruikt. In dit filmpje zijn een aantal voorbeelden van schokkende misstanden genoemd.

Van de 180 onderzochte slachthuizen kregen er negentien een boete. Eén van deze slachthuizen werd zelfs elf keer beboet.  De bedragen die dan betaald moeten worden, liggen tussen de 1.500 en 5.000 euro. Dierenartsen noemen deze lage boetes na gruwelen in slachthuizen ‘absurd’, zo staat genoemd in dit artikel van Zembla.

Dierenarts Arabella Burgers van Caring Vets pleit voor hogere boetes, sluiting van foute slachthuizen en meer toezicht. Per groot slachthuis is er één dierenarts in dienst, die vaak te beperkte tijd heeft om goed te kunnen controleren. Sommige dierenartsen worden ook geïntimideerd.

Varkens in Nood wil graag dat cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen verplicht wordt. Daarom is deze stichting een petitie gestart, die je hier kunt ondertekenen.